teknik

Köp en begagnad smartphone

Är du ute efter en ny smartphone? Nya modeller är alltid riktigt dyra och det kommer ut nya varje år. Om du är ute efter en ny smartphone men inte villig att lägga så mycket pengar på den är det smart att se över begagnade alternativ. Men gör ordentligt med research innan köpet.

Klimatpåverkan – en viktig punkt

Enligt en studie Naturvårdsverket har genomfört påverkar laddningen av en smartphone miljön inte särskilt mycket. Men tillverkningen av en ny smartphone påverkar miljön avsevärt. Vilket gör det till ett smart val att köpa en begagnad iPhone eller begagnad Samsung.

Att köpa begagnat av ett företag

Om du väljer att köpa en begagnad samsung av ett företag är risken mindre att du luras på affären. Ett seriöst företag går igenom alla smartphones innan de läggs ut till försäljning och ser till att de är i toppskick. Dessutom får du ett kvitto för ditt köp som även fungerar som garanti.

Ett seriöst företag som säljer begagnade smartphones ger alltid en viss garanti. Kolla upp detta innan du väljer vilket företag du köper din begagnade smartphone från. Se även över recensioner andra kunder lämnat!

Att köpa begagnat av privatperson

Om du istället väljer att köpa en begagnad iPhone av en privatperson bör du ha i åtanke att du då inte skyddas av konsumentköplagen. Om det visar sig att det är något fel på den smartphone du köpt kan du självklart ta det vidare. Men det är inte särskilt troligt att det leder någonstans.

Ett köp av ett företag står under konsumentköplagen och du kan därmed få kostnadsfri hjälp att ta saken vidare i Allmänna reklamationsnämnden. Medans ett ärende mellan två privatpersoner tas upp i Tingsrätten.

Kort och gott är det ett smart val att köpa en begagnad mobil. Både för miljön och plånbokens skull!