hus & hem

KL-trä eller korslimmat trä

Wood-X är vårt Kl-trä sortiment, men vi erbjuder även limfog. För dig som bygger och designar med trä är kl trä ett mycket behagligt arbetsmaterial. Som material är kl-trä mycket bra, det är formstabilt, vridstyvt och är mycket hållbart. Därtill är det också väldigt snyggt. Det är gjort av äkta massivt trä och därför också mycket modernt. Materialet är tidlöst och samtidigt klassiskt. Detta material är också ett väldigt miljövänligt byggmaterial.

Användning av korslimmat trä

Du kan till exempel bygga ytterväggar, innerväggar och mellanväggar av kl-trä. Det går också alldeles utmärkt att bygga golv och tak med korslimmat trä. Därtill är det mycket snyggt att bygga möbler av det, som till exempel bänkar och bord. Sedan kan du också använda det exempelvis till fönstersmygar.

Några av de olika träslag som vi använder i kl trä

Gran-X är ett väldigt populärt träslag, faktiskt är det de mest använda. Det är otroligt vackert och därtill är det också mycket segt och bra virke med många bra egenskaper. Gran-X använder vi som inredning, väggmaterial och som undertak. Därtill har det ett stort användningsområde utomhus.

Douglas-X är gjort av douglasgran och är ett ekonomiskt bra val och det är dessutom mycket snyggt. Det är ett lite hårdare material än den svenska granen och går bra att använda till exempel som golvmaterial. Denna sort är alltmer vanlig här i Sverige.

Lärk-X är mycket slitstark och har mycket kärnved. Därför klarar det bra röta även utan ytbehandling och därtill åldrar den naturligt och vackert.

Fur-X är ett mycket fantastiskt träslag som går bra att använda på många olika sätt. Du kan göra stolar, bord eller exempelvis köksluckor.

Thermo-X är ett vackert trämaterial som är värmebehandlat i ungefär 200 grader. Detta är också orsaken till att den har en mörk färg helt igenom. Denna exklusiva skiva är rötbeständig. Du måst dock ytbehandla den så att den inte blir grå till färgen. Du minskar alltså på gråningen med det UV-skydd som finns i olika oljor, lasyrer eller lack.

Kanske är du ute efter helstavlimmad ek eller något helt annat? Oavsett är du välkommen att kontakta Nissabo.